07/03/2018

Cara Buka Medium.Com dari Malaysia

BY Mr. Rizal IN No comments

 Assalamualaikum.

Korang pernah buka web medium.com ? Cuba klik sini sekarang >> medium.com <<. Apa yang keluar?

 ini yang aku dapat dalam browser aku. Ada banyak lagi web-web lain di luar sana yang disekat oleh pihak berwajib daripada diakses oleh warganegaranya. Tapi aku gunakan website medium ini sebagai contoh.

(disclaimer : sebarang web lain yang anda akses adalah dibawah tanggungjawab anda dan tidak melibatkan info di masrizal.ml ini)




Di sini aku kongsikan bagaimana korang boleh masuk ke web-web yang disekat ni. Dan aku rasa macam post ni juga nanti kena sekat juga, kahkah.

Step pertama:Buka Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Center. Kemudian klik pada Menu yang bertanda merah seperti dalam imej di bawah.


Step 2 : Lihat pilihan yang terpapar. sambungan internet yang saya gunakan adalah Wifi dengan nama masrizal.ml. Klik kanan pada wifi atau sambungan internet aktif yang anda gunakan. Pilih 'Properties'


 Step 3 : Paparan dibawah akan kelihatan. Pilih (highlight) Internet Protocol Version 4 seperti dalam gambar. Kemudian Klik pada butang 'Properties'



Step 4 : Paparan di bawah akan muncul untuk Properties  TCP/IP4 tadi. Tandakan pilihan 'Use the following DNS server addresses' untuk mengaktifkan ruangan IP. Isi nombor ip DNS seperti dalam gambarajah.


Klik OK dan selesai. Cuba sekali lagi untuk buka web medium.com . Berjaya tak? komen skit web apa yang korang nak masuk tu ya... hehe.

0 komen:

Post a Comment