22/12/2017

Penjara dan Denda Jika Sambung Bayar

BY Mr. Rizal No comments


Assalamualaikum

Situasi ekonomi yang agak mendesak serta keadaan poket yang tak berapa nak selesa menyebabkan ramai rakyat Malaysia yang tak mampu untuk membayar bulanan hutang kereta mereka. Untuk mencari jalan mudah, mereka akan membuat tawaran sambung bayar samada menggunakan orang tengah ataupun syarikat sewa kereta yang akan memajak kenderaan mereka.

Tahukah anda adalah salah jika anda sebagai pemilik kereta melakukan pajakan atau kaedah sambung bayar tanpa pengetahuan bank?

Pemilik kenderaan yang memajak kereta kepada pihak ketiga tanpa persetujuan daripada pihak bank boleh didenda atau dipenjarakan.
Kementerian Dalam Negeri dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat menyatakan, kes-kes sambung bayar dan juga pajakan kereta ini sebenarnya melanggar peruntukan Akta Sewa Beli 1967.
"Tindakan boleh diambil terhadap pemilik kenderaan terbabit yang menyerahkan kenderaan untuk disambung bayar atau dipajak kepada pihak ketiga tanpa pengetahuan dan persetujuan daripada bank," jelasnya.
Jawapan bertulis bertarikh semalam itu bagi menjawab soalan Lim Lip Eng (DAP-Segambut) di Dewan Rakyat.
Menurut kenyataan itu, penguatkuasaan akta ini adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).
Di bawah Seksyen 38 Akta Sewa Beli 1967, jika pemilik asal didapati bersalah menjual kenderaan ketika perjanjian sewa beli masih berkuat kuasa, mereka boleh didenda hingga RM30,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya.
Kementerian Dalam Negeri mengetahui kes sambung bayar dan pajakan kereta sebagai penyelesaian pemilik kereta yang tidak berkemampuan membayar ansuran bulanan kepada bank.
"Masalah berlaku apabila kereta yang dijual secara sambung bayar atau pajakan ini tidak dibayar sewa bulanan kepada bank, sekali gus menyebabkan penama kenderaan disenarai hitam.
"Kes-kes ini tidak boleh dikategorikan sebagai kes curi kereta kerana tidak memenuhi elemen kesalahan mencuri seperti dikatakan dalam Seksyen 378 Kanun Keseksaan.
"Namun, dalam siasatan dijalankan polis, jika terdapat unsur penipuan, polis akan siasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan," jelas kenyataan itu.


7 Tanda Buah Pinggang Anda Tidak Sihat

BY Mr. Rizal IN , , , , No comments


Assalamualaikum.
 
Biasanya badan akan menghantar isyarat yang menunjukkan buah pinggang anda gagal berfungsi dengan sepatutnya. Buah pinggang atau Ginjal adalah organ tubuh yang paling penting. Kerosakan salah satu ginjal akan mempengaruhi seluruh fungsi dalam tubuh.

Jika isyarat awal kerosakan fungsi ginjal ini dapat dikesan, adalah lebih mudah untuk mendapatkan rawatan awal yang mampu mengelakkan kerosakan ginjal yang lebih awal.

Berikut adalah tanda-tanda buah pinggang anda bermasalah :

21/12/2017

Mati - Kau Tak Boleh Lari

BY Mr. Rizal IN , , No comments


Assalamualaikum...

Tanyakan pada diri kita, bentuk kematian yang bagaimanakah sanggup kita rasai?

Takala membaca berita dan khabar tentang kematian orang lain, secara spontan kita juga akan turut merasa takut dan bimbang tentang keselamatan diri sendiri.

Membaca berita orang mati lemas, kita pun terbayang bagaimanalah rasanya mati kelemasan dan tiba-tiba kita pun merasa takut untuk mati lemas!

20/12/2017

Terbang ke Hong Kong Serendah RM629

BY Mr. Rizal No comments



Menarik juga tawaran MAS kali ni. Tak susah nak dapatkan tawaran ni sebenarnya, Boleh rujuk Link ini >> www.malaysiaairlines.com untuk info lanjut yang menarik mengenai Hong Kong.

13/12/2017

Edit Video di Smartphone dengan aplikasi Pilihan Facebook

BY Mr. Rizal IN , , , , , No comments



Assalamualaikum

sedang mencari video editor mobile yang mudah dan senang untuk digunakan? selain daripada senang, video editor ini juga boleh menjadikan video anda lebih menarik untuk dikongsikan dan diviralkan. Facebook sendiri mengesyorkan pengguna untuk menggunakan 3 aplikasi video editor ini.

06/12/2017

Mohon Visa ke India Tanpa Orang Tengah

BY Mr. Rizal IN , , , , No comments


Assalamualaikum.

Hujung tahun, ramai juga yang ambil kesempatan menghabiskan sisa-sisa cuti yang berbaki untuk melancong ke luar negara. Tengok di wall facebook, ramai rakan fb yang sedang berada di luar negara, termasuk India. Sebagai peminat filem tamil, rasa teruja juga bila melihat rakan fb tadi bergambar dengan latar belakang set filem terkenal. Ada pula yang berbelanja membeli produk tempatan India yang lebih mahal berkali ganda jika dibeli disini.

05/12/2017

8 Tips Memandu Ketika Hujan

BY Mr. Rizal No comments


Assalamualaikum

Akhir-akhir ni kita saksikan kerap berlaku hujan lebat lebih-lebih lagi semasa musim tengkujuh ini, jadi adalah penting untuk kita mengetahui tips memandu ketika hujan (atau hujan lebat) bagi memastikan keselamatan anda sebagai pemandu dan juga penumpang lain selamat tiba ke destinasi.
 
Banyak tips memandu ketika hujan yang kita sedia maklum contohnya pasangkan wiper, perlahankan kenderaan, elak lopak air dan buka lampu jika perlu. Namun banyak lagi tips yang mungkin kita terlepas pandang, berikut merupakan antara tips-tips penting yang mungkin boleh mengelakkan anda di timpa musibah semasa pemanduan

04/12/2017

Lokasi Pasar Malam Sekitar Melaka

BY Mr. Rizal IN , , No comments


Assalamualaikum

Seronok kan cuti sekolah ni dapat melawat negeri orang. Kepada anda yang melawat negeri Melaka, jangan lupa untuk turut melawat pasar malam yang terdapat di seluruh negeri Melaka. Terdapat 92 pasar malam di sekitar Negeri Melaka yang beroperasi dari hari isnin sehingga ke hari ahad.

Berikut adalah senarai Lokasi Pasar Malam Di Melaka:

03/12/2017

Lelaki Dan Wanita Single, Ini Berita Baik Untuk Anda

BY Mr. Rizal IN , , , , No comments

Instagram : tiqasya

Assalamualaikum...

Dunia hari ini, semakin sukar untuk seseorang mendapatkan pasangan hidup akibat daripada tuntutan kerja dan tanggungjawab atas kehidupan seharian. Pelbagai ragam manusia hari ini juga menyebabkan ramai golongan 'single' yang berasa malas untuk mencari pasangan hidup.

Tahukah anda, kini terdapat pelbagai web yang menawarkan peluang untuk bertemu jodoh secara online? salah satunya adalah BaitulJannah.Com

 

29/11/2017

Hukum Karma Dan Kifarah - Mana Yang Sesuai

BY Mr. Rizal IN , No comments



Kifarah adalah balasan Allah di dunia akibat dosa yang dilakukan oleh seorang hambanya, juga ujian-ujian Allah itu boleh berlaku, yang mungkin melibatkan kematian orang yang dikasihi, kehilangan harta benda ataupun penyakit, tidak kira sama ada penyakit tersebut berlaku dalam tempoh masa yang lama ataupun sekejap bergantung kepada ketentuan (qada’) Ilahi atau buat selama-lamanya sehingga mati.

Selagi ketentuan (qada’) bagi sakit itu belum menepati qada’ Allah, maka sakit (kifarah) tadi tidak akan sembuh biarpun pelbagai usaha dilakukan oleh manusia jelas di.sini membuktikan bahawa ada di antara penyakit itu akan sembuh dengan sendiri biarpun tanpa usaha manusia untuk mendapatkan kesembuhan ataupun tidak akan sembuh biarpun banyak usaha untuk menyembuhkannya telah dilakukan.

28/11/2017

Masuk Mahkamah Jika Ada Saman AES Tertunggak

BY Mr. Rizal IN No comments


Pesalah trafik yang gagal menjelaskan kompaun bagi kesalahan di bawah Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) akan dihadapkan ke mahkamah mulai awal tahun depan.

Cara Tidur Yang Betul Menurut Islam

BY Mr. Rizal No comments


Cara Tidur Yang Betul Menurut Islam

Sebenarnya, punca kita sukar bangun subuh mungkin kerana waktu dan cara tidur kita yang tidak betul. Dalam artikel ini, akan saya kongsikan cara tidur yang betul menurut Islam yang jika dituruti, pasti akan membolehkan kita bangun subuh setiap hari. Saya juga akan turut menyenaraikan beberapa perkara tidak bermanfaat yang anda terpaksa ubah dalam kehidupan seharian untuk mengikuti cara tidur ini. Dan terakhirnya, cara tidur mengikut Islam ini baik untuk kesihatan. Badan anda pasti segar di pagi hari setelah mencuba.

18/11/2017

3 Kategori Ayam Telur Di Jepun

BY Mr. Rizal No comments



Saya  memang peminat makanan yang melibatkan telur ayam. Saya takkan rasa bosan walaupun seminggu mengadap menu telur ayam, tak kira la telur rebus, dadar, mata kerbau, omelette dan sebagainya.

Sekarang saya nak kongsikan info yang sahabat FB saya, GH Syukri kongsikan pada status beliau.

16/11/2017

Minyak Naik Lagi - Bukan Minta Simpati

BY Mr. Rizal IN , No comments



BISING HARGA MINYAK BUKAN HANYA KERANA ISU POLITIK

Satu yang betul, penggunaan minyak sememangnya menjadi keperluan utama hari ini. Harga naik tetap kena isi, harga turun pun tetap juga isi, dan orang gila saja yang suka-suka habiskan minyak semata-mata nak isi minyak banyak kali pada waktu murah.

Beza dalam nilai kenaikan mungkin nampak kecil pada yang mampu, tapi bagi pengguna yang mempunyai bajet terhad dalam aturan kewangan harian, sikit ini juga adalah sakit. Tangki minyak tetap perlu diisi untuk bergerak sana sini.

03/11/2017

MNP Maxis Hotlink ke DiGi Yang Berjaya

BY Mr. Rizal No comments


Hawau u gais?!?

lama tak mengomel dalam blog. Rasa macam dah bersawang blog ni. Oklah, malas nak intro pepanjang, cuma nak cerita pengalaman pertama aku untuk menukar telco akibat rasa tak puas hati dengan plan data yang ditawarkan.

Sebelum ni aku setia dengan hotlink selama hampir 5 tahun. Sebabnya hotlink adalah yang pertama menawarkan data percuma walaupun kuota data kau dah habis atau selagi tempoh sah kredit belum tamat. Contoh kau top up RM30, walaupun kau tak langgan apa2 plan data, kau tetap boleh surf internet tapi pada kelajuan yang minimum saja. Dan kau boleh langgan data kelajuan tinggi jika kau mahu dengan kredit top up tadi.

22/07/2017

BILAKAH KALI TERAKHIR KITA CALL TANYA KHABAR MAK AYAH KITA?

BY Mr. Rizal No comments



Sebagai anak, dah besar panjang, lagi-lagi kita dah ada keluarga sendiri, ada antara kita terlupa yang kita masih ada mak dan ayah kat kampung.

Sibuknya kita bekerja sehari-hari sebab nak make sure hidup kita hari ni dan esok jadi lebih baik dari semalam.

Sibuknya kita sampai terlupa apa khabar agaknya mak dan ayah kat kampung.

Sihatkah mereka? Cukupkan duit belanja mereka? Apa yang mereka buat?

Bila kita meningkat usia ni, macam-macam sakit yang kita tak perasan wujud dalam diri kita.

Apatah ayah dan mak kita.

Bila kali terakhir kita bawa mak dan ayah kita pergi buat medical check up?

Pernah atau tidak kita buatkan detail medical check up untuk mereka, paling tidak pun setahun sekali atau 3 tahun sekali.


Kita terlupa,

Disebabkan kita sibuk sangat, sampai kita tak perasan wujud macam-macam penyakit yang mula menyebar di dalam tubuh badan kita. Apatah lagi dalam tubuh badan mak dan ayah kita.

Mana kita tahu apa yang kita buat setiap hari.

Ramai yang tak pantau pemakanan dan lifestyle.

Kita ni sibuk kerja sampai waktu tidur kita pun tak teratur. Makan pula macam-macam. Asal nampak sedap semua kita bedal.

Tahu, makanan yang kita makan itu halal dan sedap. Tetapi adakah ia menyihatkan?

Berapa ramai dari kita yang buat rutin senaman selama 10 minit setiap hari?

Adakah cukup berjalan kaki 3,000 langkah sehari?

24/04/2017

Profil Sultan Muhammad V - Yang di-Pertuan Agong ke-15

BY Mr. Rizal IN , No comments



Sempena pertabalan Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 hari ini, 24 April 2017, Istana Negara telah mengeluarkan profil Seri Paduka Baginda seperti berikut :

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V telah diputerakan pada tanggal 6 Oktober 1969 di Istana Batu, Kota Bharu, Kelantan.
Baginda mendapat pendidikan awal di Sekolah Sultan Ismail 1 Kota Bharu sebelum menyambung pelajaran di Sekolah Antarabangsa Kuala Lumpur.

Baginda telah dilantik sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada ulang tahun keputeraan baginda yang ke-16 iaitu pada 6 Oktober 1985.

Minat baginda yang mendalam terhadap bidang ilmu dan pendidikan telah mendorong baginda untuk berangkat ke England bagi menyambung pelajaran di Oakham School Ruthland sehingga tahun 1989.
Seterusnya baginda melanjutkan pelajaran dalam bidang Pengajian Diplomatik di St. Cross College, Oxford dan dalam bidang Pengajian Islam di Oxford Centre sehingga 1991.

Pada tanggal 24 Mei 2009, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda telah dilantik menjadi Pemangku Raja Kelantan.

12/02/2017

Lokasi Pasar Malam Sekitar Ipoh

BY Mr. Rizal IN No comments


 Banyak juga pasar malam yang beroperasi sekitar bandaraya Ipoh ni. Berikut adlah lokasi yang terkini jika anda ingin berjalan-jalan di waktu malam sambil membeli belah di pasar malam di ipoh.

1. Medan Gopeng ( Ahad)
2.Tmn Tasek Damai (Isnin)
3.Tmn Perpaduan (Selasa)
4.Bandar Baru Putra (Rabu)
5.Taman Bercham Raya (Sabtu)
6.Bandar Baru Menglembu (Selasa/Khamis)
7.Taman Ampang (Jumaat)
8.Taman Rasi (Selasa)



26/01/2017

Kembar Berlainan Warna Kulit

BY Mr. Rizal IN , , No comments


Kalani dan Jarani Dean adalah kembar yang lahir berlainan warna (bangsa). Kalani yang berkulit cerah mewarisi gen daripada ibunya manakala Jarani mewarisi gen ayahnya. Kini berumur 9 bulan, kembar ini menjadi sensasi setelah diketahui media massa. Mengikut kajian yang pernah dilakukan, peluang untuk pasangan yang berkahwin dengan kaum lain, nisbahnya adalah 1 kepada 500!

19/01/2017

Pukau Dan Cara Elak Dipukau

BY Mr. Rizal IN , , , , , No comments


PUKAU
Nampaknya kejadian pukau kini semakin menjadi-jadi dikalangan masyarakat di Malaysia kini. Ramai masih tidak memahami bagaimana ia boleh terjadi dan ada juga segelintir golongan masih tidak mempercayai PUKAU ini.
Bagi saya PUKAU ia berkaitan dengan MINDA BAWAH SEDAR. Apa itu MINDA BAWAH SEDAR? Agak susar saya mahu terangkan maksudnya tetapi saya boleh ringkaskan ia mengenai MINDA kiat yang terbahagi kepada tiga bahagian iaiitu: